29 Mart 2014 Cumartesi

English Vinglish

    English Vinglish İngilizce bilmeyen Hintli bir kadının hikayesini anlatmaktadır. Sashi adlı bu Hint kadın çok yetenekli ve zeki bir insandır ancak İngilizce bilmediği içi eşi ve çocukları tarafından küçümsenmektedir. İçinde sürekli bu küçümsenmelerin acısını yaşayan bu kadın bir gün kızkardeşini ziyaret etmeye gider ve yalnız gitmek zorunda kalır. Kız kardeşinin yanına giderken birkaç İngilizce kursu gören Sashi bu kurslardan birine yazılmaya karar verir . Yazıldığı bu kurs onun hayatının dönüm noktası olur ve kurs sayesinde yeni insanlarla tanışarak farklı deneyimler yaşar . Kurs sonrası kendine daha çok güvenmeye , kendini sevmeye ve ailesini de daha çok sevmeye başlar. Daha sonra kız kardeşinin düğününde İngilizce konuşarak kendini herkese ve en önemlisi ailesine kanıtlayan Sashi ailesinin saygısını kazanır.
     Film kimi zaman hüzünlü kimi zaman da eğlenceli bir şekilde ilerleyerek izleyiciyi  kendisine bağlıyor ve insan gerçekten bir şeyi ister ve bunun için yeterince çaba gösterirse herşeyi başarabileceği fikri çok güzel bir şekilde aktarılmıştır

400 Darbe

    400 darbe filmi 13 yaşındaki bir çocuğun mevcut düzene olan uyumsuzluğunu ve bunun sonuçlarını anlatmaktadır.
    Filmin başkahramanı olan Antonie ailesi tarafından sevgi ve şevkat görmeyen bir çocuktur. Bu ilgisizliği farklı şeylere yönelerek gözardı etmeye çalışan Antonie için asıl özgürlük hiç görmediği denize ulaşarak özgürlüğü orda yaşamaktır.Kafasındaki bu hayallerle bir gün yakın arkdaşıyla birlikte okuldan kaçar ve o gün özgürlüğün tadına varır. Aynı zamanda o gün annesiyle ilgili de büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Bunun sebebi o gün annesini başka bir adamla birlikte görmesidir . Annesi onun kendini gördüğünü farkettikten sonra ona daha ilgili olmaya başlar ancak o olaydan sonra Antonie' nun artık kendisini sevmediğini düşünür. Antonie ise okuldan kaçtığı gün özgürlüğün tadına varır ve yeniden eve dönmek istemez sokakta kalmaya ve hırsızlık yapmaya başlar. Daha sonra yakalanan Antonie , sorguya çekildiğinde annesinin kendisini sevmediğini ve buna sebep olarak da annesinin hamileyken kendini aldırmak istediğini öğrendiğini söyler. Ancak buna rağmen annesi Antonie'nun haylazlıkları yüzünden ıslahevine gönderilmesi gerektiğini düşünür ve onu ıslahevine gönderirler. Özgürlüğe olan düşkünlüğü ise Antonie'u daha fazla ıslah evinde tutamaz ve ordan kaçarak asıl özgürlüğü olan denize ulaşır.
       Filmde sevgi yoksunluğu çeken bir çocuğun psikolojisi üzerinde durulmuştur. Film zaman zaman yavaş ilerlese de hayallerine ulaşmak için herşeyi yapan bir çocuğun düşünceleri güzel bir biçimde ele alınmıştır .

Tanrıyı Oynayanlar

 Gerçek bir hikayeden sinemaya aktarılan tanrıyı oynayanlar filminde bir doktor ve onun yanında asistan olarak göreve başlayan bir zencinin hikayesi anlatılmaktadır .
   Vivien Thomas doktor Alfred Blalock 'un yanında asistanlık yapmaya başlamadan önce üniversite okumak için para biriktirir . Ancak parasını yatırdığı banka iflas edince bütün yatırımı boşa gider . Daha sonra Doktor Alfred Blalock'un yanında temizlikçi olarak işe girer. Ancak tıp alanına olan ilgisiyle kısa sürede doktorun dikkatini çekmeyi başarır.Vivien'in tıpa olan ilgisi ve yetenegini farkeden doktor Vivien'i yanına asistan olarak alır ve onun da katkılarıyla araştırdıkları konu üzerinde köpeklerle birçok deney yaparlar.Uzun uğraşlar sonucunda Vivien'in geliştirdiği bazı teknik ve tıbbi aletlerle mavi bebek sendromu olarak bilinen hastalığı bir köpekte varetmeyi başarırlar ve bunu tedavi ederler.Sıra bu ameliyatı bir bebek üzerinde yapmaya gelmiştir ancak bu ameliyata karşı çıkan birçok insana karşın bebeğin ailesinin izniyle bu ameliyatı olumlu sonuçlanarak gerçekleştirmişlerdir.Bu ameliyat sonucu birçok ödül alan ve tanınan Alfred Blalock'un yanında  tıp okumadığı için hiç Vivien Thomas'tan hiç söz edilmemiştir.Bunun üzerine asistanlığı bırakıp farklı bir hayat kurmak isteyen Vivien tıp okuluna başlamak ister . Ancak zenci olması ve parası olmaması sebebiyle bu okullara kabul edilmez. Daha sonra başladığı işlerden de memnun olmayan Vivien tekrar Doktor Alfred'in  kurduğu hastaneye dönerek laboratuar teknisyenliği yapmaya başlar.Uzun yıllar burada çalıştıktan sonra artık emeğinin karşılığını almıştır . O artık Doktor Vivien Thomas'tır.
      Film emeğinin karşılığını almaya çalışan bir zenciyi anlatmaktadır. Bu yolda ırkından dolayı zaman zaman olumsuzluklarla karşılaşsa da en sonunda adaletin yerini bulması film için güzel bir son olmuştur.

Sakıncalı Düşünceler

   

    Eskiden ordu adına çalışan Louanne Johnson bir okulda öğretmenlik yapmaya başlar. Louanne , okulun en sorunlu sınıfına düşer . İlk öğretmenlik deneyimine kötü bir şekilde başlayan Louanne öğrencilerine yararlı olmak ve kendini kanıtlayabilmek için çalışmalara başlar . Bu çalışmalarının sonucunda öğrencilerin ilgi odağı olmayı başarır ve öğrencilerince sevilen bir öğretmen olur , onları birçok konuda bilgilendirir. Bir öğrencisinin ölmesi ve okulda olan diğer olaylar sonucunda öğretmenliği bırakmaya karar verir. bu kararına karşı çıkan diğer öğrencilerinin ısrarı ve onların desteğiyle mesleği bırakmaktan vazgeçer ve gösterdiği çabanın sonucu alarak onlarla hayatına devam eder .
    Filmde öğretmenin öğrencileri için gösterdiği çaba ve ilginin günümüzde çok karşılaşılan bir durum olmaması filmin etkileyiciliğini daha da artırmıştır.İnsani değerleri anlatan güzel bir filmdi .

Türkan Şoray


    28 Haziran 1945 yılında İstanbul'un Eyüp ilçesinde doğan Türkân Şoray memur bir ailenin ilk çocuğudur. Nazan ve Figen adında iki kızkardeşi daha olan Şoray'ın babası vefat etmişti. Annesi Meliha Şoray 'ın desteğiyle sinemaya adım attı.
Oturdukları Karagümrük'teki ev sahiplerinin kızı olan sinema oyuncusu Emel Yıldız ile bir film setine giden Türkân Şoray, Türker i'nun teşviki ile Yeşilçam'a adım atar. Emel Yıldız'ın yerine Şoray'ın da kariyerinin başlangıcı anlamına gelen 1960 yılı yapımlı "Köyde Bir Kız Sevdim" filminde başrol oynar.

Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılmaktadır. 1960'larda sinema ile tanışmış, ilk sinema ödülü 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Acı Hayat" filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Toplamda 222 filmde rol alan Şoray, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusudur. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde Unesco Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiş ve "Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz" demiştir. Ayrıca Şoray'ın kendi adını taşıyan bir ilkokul vardır.

Sinema oyuncuları Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan biri kabul edilir. Bu dörtlü içerisinde, yönetmenlik yapan tek sinema oyuncusudur.



FİLMOGRAFİ
Bugüne kadar 222 filmde rol almıştır. Türkân Şoray ilk televizyon programı olan ve NTV'de yayınlanan konuklarıyla birlikte kendi sinema kariyerinin konuşulduğu televizyon programı Sinema Benim Aşkım'ı sunmuştur.Şoray programında sinema oyuncuları ile sinema kariyerini anlatmaktadır.

Acele Koca Aranıyor  
Acı Hayat (film, 1962)
Acı Pirinç
Akşam Güneşi (film)
Asiye Nasıl Kurtulur? (film, 1973)
Ateş Parçası (film, 1971)
Ayşecik Canımın İçi
Azap (film, 1973)
Açlık (film, 1974)
Ağlayan Melek
Aşk Mabudesi
Aşk Rüzgarı (film)
Badem Şekeri
Bir Aşk Masalı
Bir Aşk Uğruna
Bir Kadın Bir Hayat
Bir Sevgi İstiyorum
Birleşen Yollar
Biz de Arkadaş mıyız?
Bodrum Hakimi (film)
Buruk Acı
Bütün Suçumuz Sevmek
Cevriyem
Çalıkuşu (film, 1966)
Çile (film, 1972)
Devlerin Aşkı (film, 1976)
Dila Hanım (film)
Dönüş (film, 1972)
Elveda Sevgilim
Gramafon Avrat
Gözleri Ömre Bedel
Güllü (film)
Hayallerim, Aşkım ve Sen
Hayatımın Kadınısın
Hazal (film)
Kaderin Önüne Geçilmez
Kahveci Güzeli (film, 1968)
Kara Duvaklı Gelin
Kara Gözlüm (film, 1970)
Kelepçeli Melek
Komşunun Tavuğu (film, 1965)
Körebe (film)
Küskün Çiçek
Mahpus (film)
Melek mi, Şeytan mı?
Melekler Şahidimdir
Metres (film)
Mine (film, 1982)
Ne Şeker Şey
Öksüz Kız
Ölümsüz Kadın (film, 1967)
Şenlik Var / Bal Kız
Otobüs Yolcuları
Rumuz Goncagül (film)
Seni Kalbime Gömdüm
Selvi Boylum Al Yazmalım (film)
Seni Seviyorum (film)
Sinekli Bakkal (film)
Sisli Hatıralar (film)
Siyah Gül
Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu
Sultan (film, 1978)
Sultan Gelin
Tatlı Nigar (film)
Unutulan Kadın
Veda Busesi
Vesikalı Yarim
Yılanı Öldürseler (film)
Zulüm (film)